Colegiul Național ”Elena Cuza” – Școală – candidat în Programul Școli – ambasador ale Parlamentului European în România
Anul 2024-2025 a adus Colegiului Național ”Elena Cuza”, București, statutul de școală-candidat în cadrul Programului EPAS România, Anul al IX-lea. Activitatea relevantă specifică este coordonată de o echipă formată din 5 ambasadori seniori și 15 ambasadori juniori.
Programul ”Școli-ambasador ale Parlamentului European” urmărește să îi familiarizeze pe elevii de liceu și pe cei din școlile profesionale cu democrația parlamentară europeană, cu valorile europene dar și cu impactul Parlamentului European. Liceul nostru își propune conștientizarea de către elevii din ciclul liceal a drepturilor în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene, îmbunătățirea cunoștințelor referitoare la democrația parlamentară europeană, creșterea gradului de implicare a liceenilor în comunitatea locală, în context european.
Activitățile noastre în imagini (2024-2025):
Ianuarie 2025, ”Democrația parlamentară europeană”, sesiuni de informare desfășurate de ambasadorii-juniori în cadrul orelor de dirigenție, pentru colegii lor de la clasele a X-a din liceu.
Februarie 2025, activități de informare la clasele IX A, IX C, IX F, cu exerciții de tip Brainstorming, Kahoot și dezbateri pe diverse teme.
Pe 12 martie, activitate pe tema dezinformării cu elevii claselor 10 B și 10 F din cadrul CNEC, cuprinzând o simulare a unei dezbateri parlamentare cu tema ”Uniunea Europeană trebuie să dezvolte un cadru legal comun pentru a reglementa informarea și a combate dezinformarea pe platformele digitale”.
Pe 20 martie 2025,”Libertatea presei: Parlamentul European în sprijinul jurnaliștilor”, întâlnire cu tânărul jurnalist Kristin Bucur, de la Kiss FM.
Pe 28 martie 2025, sesiunea Euroscola Hybrid, organizată la Strasbourg.
2 aprilie 2025, activitate a ambasadorilor juniori cu elevii din Liceul Tehnologic ”Antim Ivireanu”, București cu două scurte dezbateri despre ”Acordarea dreptului de vot începând cu 16 ani” și ”Interzicerea Inteligenței Artificiale”.
Activitate pe tema fenomenului dezinformării, organizată la Liceul Tehnologic ”Pamfil Șeicaru” din Ciorogârla, Ilfov, pe 9 aprilie 2025, cu tema ”Uniunea Europeană ar trebui să impună reguli mai stricte pentru combaterea dezinformării, chiar dacă acest lucru înseamnă limitarea anumitor forme de exprimare online”.
Instagram: epas_cnec_buc
https://www.instagram.com/epas_cnec_buc/?igsh=bGU2ZTJ0MTNsMmF3#
Punctul de informare
Ambasadorii juniori au organizat punctul de informare atât în format fizic, la parter și la etajul 1, cât și online pentru o accesare mai facilă.
Accesare punct de informare: https://padlet.com/CNEC_EPAS/epas-sgktmlqru8iooe8v













Programul Erasmus+ DiscoverEU Inclusion ”Călătorește și învață cu noi”
Programul Erasmus+ DiscoverEU Inclusion reprezintă o oportunitate unică pentru tinerii de 18 ani fără posibilități materiale de a explora Europa printr-o călătorie cu trenul timp de 7 zile, pe o perioadă de 30 de zile de la activarea pass-ului de tren. Acest proiect are scopul de a educa participanții despre diversitatea culturală a Europei, de a le oferi competențe valoroase pentru viitor și de a promova un stil de călătorie sustenabil.
Un exemplu concret de implementare a acestui program Erasmus+, este proiectul „Călătorește și învață cu noi”, scris de grupul informal „Învăță și călătorește cu noi”, format din cinci tineri de 18 ani, foști elevi ai Colegiului Național „Elena Cuza”, la profilul mate-info intensiv informatică și coordonatoarea Militaru Bianca ,care a fost aprobat și se desfășoară până în august 2025, având ca obiectiv implicarea a 30 de participanți și 6 lideri în 6 activități diferite.
Promovarea proiectului în școli a fost un moment-cheie pentru atragerea participanților. Elevii claselor terminale au fost inițial sceptici, considerând că este greu de crezut că pot primi 840 de euro și un pass de tren gratuit pentru a călători timp de 12 zile, pe un traseu ales de ei și liderul lor. Cu toate acestea, prin explicațiile detaliate oferite de inițiatori și coordonatoare, interesul lor a crescut semnificativ.
După formarea grupelor de câte 5 participanți, tinerii s-au întâlnit de mai multe ori pentru a stabili traseele, a rezerva cazările și a clarifica alte detalii logistice. Până la plecare, fiecare semnează un contract prin care li se confirmă suma de 840 de euro pentru acoperirea costurilor de cazare și masă. În plus, primesc un pass de tren gratuit, valabil 7 zile neconsecutive într-o lună calendaristică, ceea ce le oferă flexibilitate în organizarea călătoriei.
Acest proiect nu doar că le permite tinerilor să descopere Europa, dar le și dezvoltă abilități esențiale, cum ar fi planificarea, gestionarea bugetului, luarea deciziilor și lucrul în echipă. De asemenea, îi expune la noi culturi și perspective, contribuind la formarea lor ca cetățeni europeni responsabili și deschiși către diversitate.
O experiență personală în cadrul acestui program m-a purtat prin unele dintre cele mai fascinante orașe europene: Budapesta, Graz, Salzburg, Veneția, Verona, Milano, Strasbourg, Heidelberg și Bratislava. Fiecare dintre aceste destinații mi-a oferit o perspectivă unică asupra culturii și istoriei europene. Am făcut parte din echipa coordonată de doamna Georgiana Ravici.
Heidelberg a fost, fără îndoială, orașul care mi-a lăsat cea mai puternică impresie și locul unde am realizat că vreau să îmi continui studiile. M-am îndrăgostit de acest oraș din primul moment, simțind că are acel farmec aparte care te face să te simți acasă, chiar și departe de locurile familiare. Cu atmosfera sa universitară vibrantă și romantică, clădirile sale istorice și peisajele pitorești, Heidelberg mi-a oferit nu doar o priveliște spectaculoasă, ci și o stare profundă de liniște și inspirație.
Castelul Heidelberg, situat pe un deal cu vedere spre râul Neckar, a fost punctul culminant al vizitei mele. Privind orașul de sus, am avut un moment de reflecție în care am realizat cât de mult mi-ar plăcea să fac parte din această comunitate academică și culturală. Plimbându-mă pe Philosophenweg, celebrul „Drumul Filozofilor”, am simțit o conexiune aparte cu acest loc încărcat de istorie, unde mari gânditori și-au găsit inspirația de-a lungul secolelor. Biblioteca Universității din Heidelberg situată în Centrul Vechi ”Altstadt”, una dintre cele mai vechi și prestigioase din Europa, m-a fascinat nu doar prin colecțiile sale impresionante, ci și prin arhitectura sa impunătoare, care reflectă tradiția academică solidă a orașului, iar Podul Karl Theodor, cu statuile sale impunătoare și priveliștea spectaculoasă asupra râului Neckar, a fost locul perfect pentru a mă opri și a contempla farmecul acestui oraș de poveste.
Mai mult decât atât, călătoria cu trenul spre și dinspre Heidelberg, ultimul oraș din Vest pe care l-am vizitat, a fost o experiență în sine. Am avut ocazia să cunosc oameni minunați, călători pasionați ca și mine, fiecare cu o poveste de viață captivantă. Am stat de vorbă cu studenți internaționali, cu aventurieri care explorau Europa pe cont propriu și cu localnici care mi-au împărtășit fragmente din cultura și tradițiile lor. Aceste întâlniri spontane mi-au îmbogățit perspectiva și mi-au demonstrat cât de mult se poate învăța din simpla interacțiune cu ceilalți. Chiar și acum, păstrez legătura cu unii dintre acești oameni, iar conversațiile noastre continuă să îmi ofere inspirație și noi moduri de a vedea lumea.
Heidelberg nu a fost doar o destinație pe harta mea de călătorie, ci un loc care mi-a schimbat viziunea asupra viitorului. M-a făcut să-mi doresc să trăiesc și să studiez într-un mediu atât de dinamic și plin de oportunități, unde fiecare colț de stradă are o poveste, iar fiecare întâlnire poate deveni o lecție valoroasă de viață. Cine ar fi crezut că, dincolo de stereotipurile despre Germania ca fiind o țară rece și impunătoare, se ascunde un orășel romantic, plin de viață, unde râul șoptește povești sub podul Karl Theodor, iar străzile pietruite par să te îmbrățișeze cu farmecul lor? Acest oraș mi-a amintit de căldura de acasă, de oamenii buni la suflet, ale căror zâmbete sincere și priviri blânde mi-au arătat că, uneori, cel mai frumos sentiment de apartenență se găsește tocmai acolo unde nu te-ai aștepta.
Strasbourg a fost o altă destinație memorabilă, în special datorită vizitei la Parlamentul European. Am avut ocazia să descoperim cum funcționează una dintre cele mai importante instituții ale Uniunii Europene și să înțelegem mai bine procesul decizional care influențează milioane de oameni. Clădirea modernă a Parlamentului, cu fațadele sale de sticlă, simbolizează transparența și unitatea europeană. Participarea la o sesiune plenară ne-a oferit o perspectivă valoroasă asupra modului în care sunt dezbătute și adoptate politicile europene, ceea ce ne-a întărit convingerea că implicarea în viața civică și internațională este esențială pentru viitorul Europei.
În Veneția, ne-au impresionat canalele romantice, arhitectura gotică și atmosfera unică a orașului. Plimbarea cu vaporetto pe Canal Grande ne-a oferit o priveliște extraordinară asupra Palatului Dogilor și a celebrului Pod Rialto. Verona ne-a captivat prin aerul său romantic, în special prin Casa Julietei, unde se regăsește faimosul balcon asociat tragediei lui Shakespeare. Milano, pe de altă parte, ne-a oferit un contrast puternic, cu dinamismul său urban și monumentele sale grandioase, precum Domul din Milano și Galeria Vittorio Emanuele II.
Această călătorie nu doar că mi-a oferit șansa de a explora Europa, dar mi-a și deschis noi orizonturi. Am învățat să fiu mai independentă, să îmi gestionez timpul și bugetul eficient și, cel mai important, am descoperit un oraș în care îmi doresc să studiez și să mă dezvolt pe viitor.
În concluzie, Erasmus+ DiscoverEU Inclusion este o inițiativă valoroasă care sprijină tinerii să exploreze Europa, oferindu-le nu doar o experiență de neuitat, ci și instrumentele necesare pentru a face alegeri informate în viitor. Prin proiecte precum „Călătorește și învață cu noi”, aceste oportunități devin accesibile unui număr tot mai mare de tineri, demonstrând că educația și aventura pot merge mână în mână.


Proiectul nr. 2024-1-RO01-KA121-VET-000209208 – stagiu de practică în Torrox, Malaga, Spania.
În perioada 1-15 martie 2025, elevele profilului pedagogic de la COLEGIUL NATIONAL „ELENA CUZA” participă la un stagiu de practică în Torrox, Malaga, Spania, în cadrul acreditării Erasmus+ pentru formare profesională, proiectul nr. 2024-1-RO01-KA121-VET-000209208.
Această experiență le oferă acces la un sistem de învățământ modern, contribuind la dezvoltarea competențelor necesare utilizării metodelor activ-participative și a instrumentelor inovatoare în procesul educațional.
Astfel, elevele vor deveni învățători, educatori și puericultori capabili să răspundă cu creativitate și profesionalism provocărilor unei lumi educaționale aflate într-o continuă schimbare.












Update 30 septembrie 2024:
Anunt 20 septembrie 2024:
Specializarea matematica informatica – intensiv informatica
– 32 dosare depuse – toate eligibile
Profil pedagogic
– 19 dosare depuse – toate eligibile
Procedura privind mobilitatea elevilor în cadrul proiectului de mobilitate Erasmus+ în domeniul Formare Profesională 2024-2025
https://docs.google.com/document/d/1Aar95pw3ifu5viHvJlQxtvaJREemRT9UdOwvs3fjIp8/edit?usp=sharing
Anexe editabile_PO _ 2024
sau click pe link-ul : https://docs.google.com/document/d/1Aar95pw3ifu5viHvJlQxtvaJREemRT9UdOwvs3fjIp8/edit?usp=sharing
CRITERII EVALUARE_CV_scrisoare de intentie_INTERVIU
Procedura privind mobilitatea elevilor în cadrul proiectului de mobilitate Erasmus+ în domeniul Formare Profesională 2023-2024
Proiectul Erasmus+ „Capitala Participării Tinerilor în București ” – Învățăm să devenim cetățeni responsabili
Elevii clasei a 12- a F de la specializarea matematică-informatică intensiv informatică din cadrul Colegiului Național „Elena Cuza”, sub îndrumarea doamnei profesor Georgiana Ravici, au participat la proiectul Erasmus+ nr. 2022-3-RO01-KA154-YOU-000096255, cu titlul „Capitala Participării Tinerilor în București ”, inițiat și coordonat de Andreea Osman. În cadrul acestui proiect s-au derulat mai multe activități, în lunile iunie, iulie, august și octombrie 2023. În luna iunie, elevii au vizitat Camera Deputaților din cadrul Parlamentului României, unde, sub coordonarea doamnei deputat Oana Țoiu, tinerii au fost parlamentari pentru câteva ore.
Activitățile din luna august s-au materializat prin vizitarea orașului Bruxelles, capitala Belgiei, unde tinerii au vizitat mai multe obiective care au un rol important la nivel european. Au aflat despre țările care alcătuiesc Uniunea Europeană și modul în care acestea sunt organizate. Au vizitat sediului Parlamentului European, locul în care parlamentarii europeni se intâlnesc pentru a dezbate diferite legi care influențează țările europene, inclusiv România. La Parlamentarium, în cadrul unui joc de rol, tinerii au fost membri ai unor partide diferite, au dezbătut legi, au propus și susținut amendamente în comisiile de lucru sau în plen.Toate aceste activități i-au ajutat pe tinerii de liceu să-și îmbunătățească competențele de analiză, gândire critică, exprimare și susținerea unor idei în public, să acumuleze informații despre istoria și așezarea geografică a fiecărui stat din cele 27 state membre care alcătuiesc Uniunea Europeană.
Tot la Bruxelles, în cadrul proiectului, elevii au participat la activități de dezvoltare personală și ateliere despre bullying , care au avut scopul de a-i ajuta să se cunoască mai bine, să învețe că este important să-și respecte colegii și oamenii din comunitate.https://www.youtube.com/watch?v=sEj9m-XhWdQ )
Ultima activitate de vizitare a unei instituții publice a fost organizată în data de 30 octombrie 2023, când tinerii au mers la primaria sectorului 2 și s-au întâlnit cu domnul primar Radu Morariu. Aceasta activitate i-a ajutat pe tineri să înțeleagă cum functionează o primărie, ce sarcini are primarul, ce rol are consiliul local și modul în care acesta este alcătuit. Toate aceste informații ii vor ajuta pe tinerii care au 18 ani sa fie mult mai responsabili la primul lor vot.
Proiectul Erasmus+ a fost o etapă importantă în viața elevilor clasei a XII- a F și a școlii. Elevii realizat o broșură a proiectului și mai multe podcasturi, în care vorbeasc despre ce a însemnat proiectul pentru ei. Prin intermediul acestui proiect vor merge mai departe, la facultate și în viață, mult mai informați în legătură cu viața politică, cu modul în care se constituie consiliul local, rolul acestuia, cum se propune și voteaza o lege. Podcasturile pot fi urmarite la urmatorul link: https://youtu.be/7sntvRuWxLs?si=wWib0sgWz7ZJl5XA
În cadrul programului național „Școala altfel”, în săptămâna 9-13 octombrie 2023, elevii au coordonat un eveniment de tip Erasmus Day , în cadrul căruia au diseminat activitățile proiectului și au prezentat brosura realizată, colegilor de la clasele a XI-a și a XII- a.
Proiectele Erasmus + sunt utile elevilor de liceu și reprezintă o formă de educație non-formală , care le permite să se dezvolte foarte mult pe plan personal. Activitățile din țară și din afara țării reprezintă o oportunitate de a cunoaște obiceiurile și cultura altor țări, de a-și îmbunătăți competențele lingvistice și digitale.
Proiectul Erasmus+ “Capitala participării tinerilor din București”
Proiectul Erasmus+ 2022-3-RO01-KA154-YOU-000096255 “Capitala participării tinerilor din București”, este un proiect care se va derula in perioada 2 ianuarie 2023 -1 ianuarie 2024 care a apărut la inițiativă unei foste eleve a colegiului nostru, Andreea Osman , care presupune participarea unui grup de elevi cu vârste intre 15 și 21 ani la viață democratica. Este prevăzută participarea a 30 tineri la diferite activități cu scopul că tinerii să înțeleagă mai bine rolul și atribuțiile diferitelor instituții cu care vor intra în contact, să își dezvolte cunoștințele despre cetățenia și valorile europene.La sfârșitul proiectului toți elevii participanți vor primi certificate YouthPAss recunoscute la nivel european.
Pe durata celor 12 luni de proiect se asigură o mai mare adecvabilitate a deciziilor și programelor de acțiune la nevoia social-comunitară, prin participarea tinerilor la elaborarea acestora, vor fi mai ușor înțelese de cetățeni, bucurându-se de mai largă lor susținere.
Proiectul se adresează celor 30 de elevi participanţi la activitățile derulate în cadrul proiectului în urma selecției realizate prin aplicarea unui chestionar adresat unui număr de 30 de elevi de liceu de la diferite profile cu vârste între 15-21 de ani.
Obiectivele proiectului sunt:
- Facilitarea vizitării instituțiilor publice din Municipiul București pe parcursul a 12 luni cu scopul informării în legătură cu problemele actuale ale comunității și deciziile legislative care se iau la nivelul sectorului, al țării și al Uniunii Europene;
- Vizitarea Parlamentului European de la Bruxelles , unde tinerii își vor îmbunătăți cunoștințele despre cetățenia și valorile europene;
- Dezvoltarea competențelor de comunicare în limba engleză și franceză prin intermediul vizitei de la Bruxelles care se va realiza pe durata a 3 zile .
Proiectul va avea mai multe activități care se vor derula în mai multe etape:
În cadrul proiectului elevii Colegiului “Elena Cuza” vor face o vizită la Fundatia Terre des Hommes în perioada 20-28 Aprilie, unde vor participa la diferite jocuri de echipa care le vor permite sa se cunoasca mai bine si vor descoperi echipamente de printare 3D care permit printarea si gravura pe lemn sau material textil.
A doua activitate este vizita la Bruxelles în perioada 30 Iulie- 3 August 2023.
În cadrul vizitei de la Bruxelles din luna August, elevii vor merge la Parlamentul European unde vor intra în legătură cu diferite persoane, care le vor prezenta activitățile care au loc la Parlament. In zilele urmatoare tot în cadrul Parlamentului European ei vor participa la un Joc de rol prin intermediul căruia își vor asuma o anumită funcție care le va oferi șansa de a negocia o nouă lege a parlamentului. În restul timpului ei vor realiza ateliere interesante si vor vizita diferite obiective istorice, culturale ale orașului.
O experiență memorabilă pentru elevii Colegiului Național „Elena Cuza”
în cadrul proiectului Erasmus+ ”GAMES FOR ACTIVE LEARNING”
În perioada 8 – 12 iunie , elevii Colegiului Național „Elena Cuza” din București au participat la o activitate de învățare organizată în cadrul parteneriatului strategic în domeniul educației GAMES FOR ACTIVE LEARNING, https://gamesforactivelearning.com/ , un proiect coordonat de școala noastră și finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+.
O echipă formată din 14 elevi români, însoțiți de 4 cadre didactice, a participat, alături de elevii din Austria și din Cipru la activitatea susținută de profesorii din Grecia, de la școala 39th Primary School of Patra , o școală mică, dar cochetă și primitoare, răsfățată de îmbrățișarea munților și de briza mării.
Timp de cinci zile, elevii noștri au trăit experiențe unice: au învățat dansuri grecești de la elevii din Grecia, au participat la jocuri de rol și competiții sportive, la lecții de istorie despre obiceiurile și cultura grecilor, au învățat alfabetul grecesc și cuvinte în limba greacă, au lucrat în echipe mixte , internaționale , împreună cu elevii din Austria, Cipru și Grecia, folosind jocul ca metodă de învățare activă.
Ușurința cu care elevii au depășit barierele proprii, au ieșit din zona de confort și au început să relaționeze și să comunice în limba engleză, a fost surprinzătoare, iar jocul i-a unit. Nu a contat nimic altceva, decât bucuria de a fi împreună și dorința de a descoperi cât mai multe lucruri despre noul prieten. Au avut astfel ocazia să descopere asemănări și deosebiri între România, Austria, Cipru și Grecia. Diversitatea i-a motivat pe copii să lege preietenii. Au schimbat adrese de e-mail, numere de telefon cu elevii din școlile partenere.
În fiecare dimineață așteptau cu emoție să ajungă la școala din Grecia, să își revadă prietenii și să se joace din nou : „Oare ce vom face azi, doamna? ” era prima întrebare a zilei. Iar elevii din Grecia ne așteptau de fiecare dată nerăbdători în fața școlii, dornici să ne arate cât mai multe lucruri.
A fost emoționant să vezi cum, o școală întreagă (elevi, profesori, personal, dar și părinți și comunitate locală), ne primește cu căldură și face totul posibil pentru ca noi, oaspeții, să ne simțim excelent, de parcă am fi fost vedete. Totul a fost perfect. „Doamna, noi nu mai vrem să plecăm ! ” auzeam de mai multe ori, zilnic.
Privind în ansamblu, proiectul Erasmus i-a ajutat pe elevii noștri și pe cei din școlile partenere să își lărgească orizonturile, să părăsească sala de clasă , din școala , din cartierul, orașul și țara lor și să realizeze că dincolo de acestea, există diverse oportunități, contribuind astfel la consolidarea identității europene, precum și la promovarea cetățeniei active.
Din păcate, proiectul nostru se finalizează anul acesta, dar proiecte Erasmus, care să ofere profesorilor și elevilor astfel de oportunități de dezvoltare , ar trebui să existe cât mai multe în fiecare școală din România.
„O experiență extraordinară! Ne am bucurat foarte mult pentru această oportunitate de a întâlni copii din alte țări, de a putea învăța din experiențele lor culturale și a construi echipe de lucru . Fiul nostru s-a simțiți minunat, a legat prietenii cu mulți copii din Grecia, Austria sau Cipru și sperăm la cât mai multe proiecte din această categorie! Mulțumim pentru organizarea impecabilă și momentele de neuitat!” ( părinte)
„A fost o experiență extraordinară. M-am distrat foarte mult jucând baschet cu copiii care studiau acolo. Erau o comunitate foarte primitoare. Am ascultat și câteva cântece grecești. O experiență fantastică. Sper că voi avea șansa să-i revăd pe toți și orașul Patras.” (C.E., 12 ani)
„After coming to Romania , I was left with many pleasant memories that I shared with my loved ones. I did not imagine that I would play baketball with the Greeks and that I would compete in such an important stadium like Ancient Olympia. I also talked a lot with other children , discovering their school and a lot of other things.” (B. R. , 12 ani)
„Experiența mea în Grecia a fost unică . Mi- a plăcut să îmi fac noi prieteni și să mă distrez alături de colegii mei . Doamnele au fost foarte grijulii cu noi să nu pățim nimic sau să nu ne lipsească nimic . Aș mai repeta această experiență în orice zi ,la orice oră . ❤️” (S.A , 12 ani)
„Experiența mea în Grecia a fost una de neuitat, în care am avut multe surprize plăcute. Am participat la activități interactive cu copiii din Grecia, Cipru și Austria. De exemplu, am jucat baschet și am avut ocazia de a învăța alfabetul grecesc. A fost o experiență nouă, dar una care m-a marcat pe viață. Mi-ar plăcea să mai particip la astfel de proiecte. ” ( T. M. , 13 ani)
„Această experiență oferită de proiectul Erasmus a fost un vis trăit cu ochii deschiși, o experiență fantastică plină de amintiri de neuitat. Am legat prietenii, am învățat lucruri noi și am vizitat locuri minunate. Mulțumesc mult pentru această oportunitate!” (C.E. , 13 ani)
ȘCOALA CARE FORMEAZĂ COMPETENȚE DIGITALE – proiect Erasmus+ ”GAMES FOR ACTIVE LEARNING”
În săptămâna 11- 15 mai 2022, a avut loc cea de a patra mobilitate în cadrul parteneriatului strategic în domeniul educației GAMES FOR ACTIVE LEARNING, https://gamesforactivelearning.com/ , un proiect coordonat de școala noastră și finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+.
O echipă formată din patru cadre didactice de la Colegiul Național „Elena Cuza” a participat la un atelier de formare susținut de profesorii de la școala parteneră din Graz, Austria, NEUE MITTELSCHULE DER PÄDAGOGISCHEN HOCHSCHULE STEIERMARK.
În cadrul acestui atelier, profesorii noștri au avut ocazia de a participa la numeroase activități realizate în aer liber, alături de elevii austrieci. Surprinzător a fost să descoperim atitudinea relaxată, pozitivă și entuziastă atât a profesorilor cât și a elevilor din școala parteneră. O școală în care lumea zâmbește și este dornică să ajute.
Ce ne-a mirat este faptul că, fiind o școală în care mulți dintre elevi nu vorbeau foarte bine limba germană, fiind emigranți, la clasă beneficiau de tot sprijinul . Trei profesori predau la ora de matematică, astfel încât, să poată identifica toate lacunele elevilor și să îi poată ajuta.
De ce considerăm că elevii din această școală sunt extrem de norocoși? Pentru că sunt fericiții posesori ai unui studio de radio și de televiziune https://radioigel.at/. , în care lucrează și creează videoclipuri, interviuri, podcast-uri . În cadrul acestui studio experții în media sprijină profesorii și elevii să prezinte informații într-un mod profesionist sub formă de reportaj TV sau emisiune radio. Astfel, elevii din școala parteneră din Austria dobândesc competențe digitale și de media încă de la cele mai mici vârste, devenind apți să utilizeze și să producă independent conținut media ( radio, televiziune, digital ) și film.
Vă puteți imagina că era una dintre activitățile extrem de iubite de către toți elevii și așa ni s-a părut și nouă, adulților. În acel studio, două dintre cele mai performante camere erau mânuite de colegele noastre, în urma explicațiilor extrem de calme și de relaxate primite de la profesioniști. Cu căștile pe urechi, colegele noastre zâmbeau emoționate , precum niște copii care au primit jucării noi. În fața micuței eleve de 10 ani care ne-a luat interviul aveam emoții , iar vocea ne tremura (interviurile pot fi urmărite aici https://radioigel.at/goal/ ).
Acest studio ar trebui să se găsească în toate școlile din România pentru a le oferi aceeași șansă copiilor noștri, pentru a crea de timpuriu competențe pe care viitorul adult să le poată folosi cu ușurință!
* * *
Proiectul MATHESIS– învăţăm matematica prin tehnologii VR
Proiectul MATHESIS (2020-1-RO01-KA201-080410), finanțat prin programul Erasmus+, îşi propune să crească interesul elevilor pentru matematică și să îmbunătăţească abilitățile, înțelegerea și performanțele acestora în domeniul matematicii cu ajutorul unei platforme educaționale de realitate virtuală (VR).
Matematica ocupă un rol crucial și unic în toate disciplinele științifice și reprezintă o cheie strategică în dezvoltarea întregii societăți.
Buna înțelegere a matematicii, științei și tehnologiei este o componentă esențială pentru o viață profesională și socială de succes.
În acest context, proiectul MATHESIS își propune să definească un cadru coerent pentru educația școlară a matematicii, cu utilizarea învățării bazate pe joc și a tehnologiilor TIC avansate precum realitatea virtuală.
Instituțiile partenere: Universitatea Politehnică din București, Institutul de Tehnologie Computerizată și Presă „Diophantus” din Grecia, Universitatea Turkudin Finlanda, Colegiul Național Elena Cuza din Bucureşti, Consiliul Național de Cercetare – Institutul de Tehnologii Didactice din Italia şi Centrul pentru Învățământul Profesional din Cehia, asigură atingerea obiectivelor propuse de creștere a interesului profesorilor și a centrelor de educație în utilizarea TIC în metodele de predare, de promovare și implementare a lumilor virtuale 3D ca metodă de predare inovatoare în școli, de creștere a rezultatelor elevilor la examenele de evaluare din fiecare țară parteneră: România, Italia, Grecia, Cehia și Finlanda.
Ajungem mai departe cu activități VR
Proiectul MATHESIS prezintă activități interactive de învățare oferite în lumea virtuală 3D, laboratoare virtuale, ce vor fi proiectate pentru a da elevilor posibilitatea să efectueze experimente, să exploreze aplicaţii ale matematicii în practică și să obțină o înțelegere mai aprofundată a modului în care fenomene naturale sunt guvernate de ecuaţii matematice.
Conexiuni trans-naţionale prin VR
În plus față de lumea virtuală 3D, proiectul oferă studii de bune practici privind învățarea conceptelor matematicii studiate în gimnaziu și liceu în cele cinci țări partenere, materiale didactice
pentru subiecte selectate în urma unei analize a nevoilor, ca fiind „dificile de învățat”. De asemenea, oferă și o bibliotecă virtuală cu acces nelimitat la resursele didactice și la elementele care alcătuiesc lumea virtuală, astfel încât întreg sistemul să poată fi integrat uşor şi folosit în orice şcoală sau liceu.
Sustenabilitate prin VR
În cadrul proiectului, cadrele didactice și reprezentanții centrelor de formare vor fi invitați să testeze, să colaboreze și să dezvolte lumea virtuală 3D şi biblioteca virtuală cu noi teme și materiale de nvățare, care vor putea fi implementate ulterior în lumea virtuală MATHESIS.
Mai multe detalii depre proiect puteţi găsi la adresa: https://projectmathesis.eu
Follow pe canalele Facebook ( https://www.facebook.com/mathesis.vr ) și like pe Instagram
( https://www.instagram.com/mathesis.project ), precum și abonare la newsletter pe adresa de e-mail info@projectmathesis.eu.
* * *
Programul de educație media
“Programul de educație media” este un demers strategic derulat de CJI, prin care concepte de educație media sunt introduse în activitatea curentă a profesorilor și elevilor de liceu, în urma unui amplu proces de instruire a profesorilor.
“Programul de educație media” are drept partener strategic de dezvoltare Romanian-American Foundation și beneficiază de sprijinul financiar oferit de (în perioada 2017 – 2021): Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Fondul pentru Inovare Civică, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România, IFEX (International Freedom of Expression Network), UNICEF România.
OMEC 6234 din 2020 scoli pilot media
Programul de Educație Media: Rezultatele selecției școlilor-pilot-media
* * *
Colegiul Național ”Elena Cuza” este, din nou, câștigătoare a unui proiect Erasmus +, de data aceasta, un proiect de mobilitate în domeniul educației școlare, axa KA1, cu titlul :
VALORIZAREA INTELIGENȚEI EMOȚIONALE
( 2020-1-RO01-KA101-079129) și cu un buget aprobat de 30.375.00 Eur.
Proiectul contribuie la dezvoltarea armonioasă a tuturor beneficiarilor organizației prin participarea resursei umane la cursuri de formare precum : Anti-bullying: School Strategies towards success (Limassol, Cypru), Emotional Intelligence (Barcelona, Spania) și la activități de job-shadowing.
* * *
Jocurile şi bucuria la ele acasă
În săptămâna 25-30 noiembrie, Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Bucureşti, a găzduit un atelier de formare în cadrul proiectului Games for Active Learning– JOCURI PENTRU ÎNVĂŢAREA ACTIVĂ, proiect finanţat de catre Uniunea Europeană prin programul Erasmus+.
Atelierul a avut ca temă ÎNVĂŢAREA PRIN JOC. Au participat profesori din CIPRU (Dimotiko Scholeio Defteras Pano), din GRECIA (39th Primary School of Patra), din ITALIA (Istituto Comprensivo Statale „A. Pagano” Nicotera) şi din AUSTRIA (NeueMittelschule der Pädagogischen Hochschule Steiermark).
Împreună am abordat conceptul de jocuri în educaţie, precum şi modalităţi de utilizare a jocurilor în cadrul lecţiilor diferite, cu scopul obţinerii satisfacţiei şi bunăstarii elevilor.
Au fost invitaţi traineri specializaţi :
- MIRELA DRAGU (Compania de teatru pentru copii şi adolescenţi) – jocuri de rol;
- CRISTINA PETRESCU (Ambasador Laughter Yoga) – jocuri pentru dezvoltare personală şi incluziune socială;
- ANDREIA PETCU (Asociatia Learning by Teaching) – jocuri de masă – Muzeul Hartilor;
- FUN SCIENCE – jocuri de cooperare.
De asemenea, invitatii au asistat la ore sustinute de profesorii romani, care au folosit jocul, ca metoda de invatare, la diverse discipline.
Suntem mândri de faptul că, prin intermediul acestui proiect, profesorii din şcoala noastră îşi vor dezvolta abilităţile profesionale, împărtăşind experienţe şi bune practici cu profesori din ţările partenere.
COLEGIUL NAȚIONAL ,,ELENA CUZA” PROMOVEAZĂ ÎNVĂȚAREA ACTIVĂ, FOLOSIND JOCUL CA METODĂ DE ÎNVĂȚARE
Am deschis porțile bucuriei de a învăța jucându-ne, în acest an școlar, la Colegiul Național ,,Elena Cuza” din București, odată cu lansarea parteneriatului strategic în domeniul educației GAMES FOR ACTIVE LEARNING. Acesta este un proiect coordonat de școala noastră și finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+.
Proiectul urmărește dezvoltarea inteligenței emoționale și a bunăstării elevilor, folosind jocul ca metodă de învățare . Profesorii și elevii noștri vor avea ocazia să învețe alături de parteneri din alte școli europene precum Cipru, Grecia, Austria și Italia.
Lansarea proiectului a fost o adevărată sărbătoare și un prilej de bucurie pentru toți elevii școlii noastre, de la mic la mare, pentru colectivul de profesori, dar și pentru invitații noștri, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Cei mai mici , elevii din învățământul primar, au desenat pe asfalt steagurile partenerilor, au cântat și au lansat baloane . Cei mai mari, elevii de la gimnaziu și liceu, îndrumați de profesori, s-au documentat și au identificat tradiții și obiceiuri specifice partenerilor noștri. Astfel, au organizat un eveniment de primă clasă : au pregătit preparate specifice fiecărei țări partenere, au pus în scenă momente inspirate din cultura și civilizația partenerilor ,au dansat și au cântat melodii tradiționale.
Proiectul se va desfășura timp de doi ani , perioadă în care profesorii , dar și elevii vor participa la ateliere de formare și multe activități interesante se vor realiza în fiecare școală parteneră.
Mai multe detalii – pe pagina proiectului: https://gamesforactivelearning.com/
https://www.facebook.com/162147744468653/videos/2423082331276132/
Parteneriat strategic în domeniul educației şcolare
GAMES FOR ACTIVE LEARNING – 2019-1-RO01-KA229-063665_1
Colegiul National “Elena Cuza” implementează proiectul GAMES FOR ACTIVE LEARNING în perioada 1 septembrie 2019 – 31 august 2021, în cadrul programului Erasmus+.
Proiectului este finanțat de Comisia Europeană prin Agenția Națională pentru Proiecte Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și se adresează elevilor din ciclul gimnazial și cadrelor didactice ale școlii.
Parteneriatul reunește 5 instituții din 5 țări europene : ROMANIA – Colegiul Național “Elena Cuza” (coordonator), AUSTRIA- Neue Mittelschule der Pädagogischen Hochschule Steiermark, CIPRU – Dimotiko Scholeio Defteras Pano , GRECIA – 39th Primary School of Patra și ITALIA – Istituto Comprensivo Statale „A. Pagano”.
Scopul principal al proiectului vizează dezvoltarea conștiintei interculturale în rândul elevilor și al cadrelor didactice. În alegerea temei acestui proiect au fost luate în considerare interesele, nevoile și particularitățile de dezvoltare ale elevilor din ciclul gimnazial, cărora li se adresează activitățile propuse. Activitățile care vor fi demarate valorifică cu predilecție învățarea prin joc .
Pe data de 16 septembrie 2013 a avut loc ceremonia de lansare a proiectului multilateral Comenius “Awesome Children Tales”. Elevii Colegiului National “Elena Cuza” , părinţii, precum şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar şi ai Primăriei Bucureşti au participat la acest eveniment.
Organizarea si participarea la activitati de diseminare a experientei acumulate in cadrul proiectelor internationale – prof. Bianca Popa, Corina Paun, Laura Anton, Lascar Marilena, Craciunescu Georgeta.
Organizarea Seminarului National ADOBE YOUTH VOICES – conducerea scolii, catedra de informatica.
Organizarea Concursului National de Discurs Public 2011 in colaborare cu Uniunea Vorbitorilor de limba Engleza din Romania – fazele locala, judeteana si regionala ( 22 ianuarie – martie ) – catedra de limba engleza;
- la faza municipala elevii CNEC au obtinut: – 1 premiu I, 1 premiu II, 5 premii III, si o mentiune;
- la faza regionala elevii CNEC au obtinut: – 2 premii II, 1 premiu III si 3 mentiuni.
Proiectul „Strategia Nationala de Actiune Comunitara” (SNAC), activitati de voluntariat desfasurate in parteneriat cu Scola Speciala Nr. 11- prof. coordonator Nenea Ionelia.
Proiectul „Valori umane – sensibilizarea si educarea populatiei tinere cu privire la consecintele conflictelor armate asupra procesului de dezvoltare durabila a unei tari”. prof. coordonator la nivelul scolii, Mirea Gabriela
- initiat de Societatea Nationala de Cruce Rosie Romania –Filiala de Cruce Rosie sector 6 Bucuresti si desfasurat in colaborare cu Inspectoratul Scolar al Sectorului 6;
- s-au desfasurat sesiuni de informare a elevilor (2 clase a IX-a si 2 clase a X- a ) sustinute de voluntari ai Crucii Rosii Romane;
Proiectul “Colectarea selectiva a ambalajelor protejeaza mediul” in colaborare cu Asociatia Romana pentru Ambalaje si Mediu – ARAM- prof. coordonator Ilie Roxana
- proiectul are ca scop invatarea prin interactivitate;
- elevii din clasele X-XII, de la profilul pedagogic, familiarizati cu subiectul gestionarii deseurilor si a ambalajelor au sustinut activitati de informare/ formare pentru elevii din ciclul primar si din grupa pregatitoare;
Proiectul “Mesajul meu antiviolenta” derulat in parteneriat cu Politia de Proximitate si Scolile nr. 205 si 311- coordonator prof. Barbu Emilia, consilier psihopedagog
- proiectul are ca obiective sensibilizarea elevilor asupra problematicii violentei;
- activitatile s-au desfasurat la clasele a VI-a si a VII-a, prof. diriginti Bucur Carmen, Ciureanu Narciza;
Proiectul “Unde-i lege nu-i tocmeala”, derulat in parteneriat cu Politia Capitalei
- au participat elevii clasei a VII-a.
Proiectul “1-2-3 Let’s Go- Promotion of Heathy Lifestyle for Children in Bucharest”, derulat in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti si ISMB- prof. coordonator Ciobanu Nicoleta
- scopul proiectului este imbunatatirea sanatatii copiilor prin promovarea unui stil de viata sanatos, a activitatii fizice si a unor obiceiuri alimentare sanatoase;
Proiectul “Organizatii neguvernamentale de tineret mai implicate in transparentizarea si responsabilizarea autoritatilor publice locale”, derulat in parteneriat cu Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania –Comitetul Helsinki (APADOR-CH) – prof. coordonator Gabriela Mirea
- s-au sustinut activitati de informare pe tema drepturilor cetatenesti, a transparentei si responsabilitatii administratiei pentru elevii claselor XI-XII.
Proiectul “Sa citim pentru Mileniul III ”, derulat in parteneriat cu ISMB si CCD Bucuresti;
- au fost organizate activitati in cadrul “ Saptamanii lecturii” la care au participat elevii din invatamantul primar si copiii de la Gradinita nr. 209- comisia invatatorilor
Proiectul de parteneriat educational ”Interferente didactice intre matematica si informatica”,derulat in parteneriat cu ISMB si ISJ Tulcea- Colegiul National “Elena Cuza” si Liceul Pedagogic Tulcea –profesori implicati Craciunescu Georgeta, Mirzacu Marius si Ilie Alina;
- proiectul promoveaza comunicarea intre elevii celor doua licee prin utilizarea internetului, realizarea unor proiecte comune in aplicatia ThinkQuest, organizarea unei excursii la Targul de produse IT.
Proiectul de parteneriat educational „PC limbaj intercultural” derulat intre Colegiul National „Elena Cuza” Bucuresti si Colegiul National „Carol I” Craiova – profesori Craciunescu Georgeta, Mirzacu Marius;
Participarea la Seminarul cu tema “Accesarea si implementarea programelor cu finantare europeana Comenius, Leonardo da Vinci, Grundtvig, vizite pregatitoare, e-Twinning, POSDRU, organizat de catre ISMB si Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu”- au participat profesoriiCraciunescu Georgeta si Lascar Marilena care au prezentat vizitele de studiu desfasurate in cadrul proiectelor europene.
Coordonarea practicii pedagogice a studentilor de la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei – prof. Ilie Roxana.
Proiectul “Psihodrama- joc de rol”-
Festivalul National al Sanselor Tale- derularea unor activitati specifice;
- organizarea Targului “Povesti de Craciun” la Mall Cotroceni in parteneriat cu Inspaectoratele Scolare sector 1 si 6- prof. Craciun Nicoleta, Doman Isabela, Serbanescu Simona.
Parteneriat educational cu Cinema City pentru vizionarea unor filme documentare(septembrie 2010- februarie 2011, profesor Nicoleta Beliciu.