Site-ul https://www.eprof.ro/ a fost creat în contextul implementării proiectului necompetitiv sistemic-POCU/904/6/25/ Operațiune compozită OS 6.5, 6.6, COD SMIS 146587-Profesionalizarea carierei didactice-PROF, în care Ministerul Educației este beneficiar, fiind parte componentă a aplicației informatice vizând interconectarea universităților partenere în proiect, a caselor corpului didactic și a bazelor de practică pedagogică-BPP, consorții școlare organizate conform OMEC nr. 3654/2021 privind înființarea, organizarea și funcționarea bazelor de practică pedagogică.
În perioada 14.12.-16.12.2022 se vor desfășura Atelierele de lucru PROF III și PROF IV, în cadrul Proiectului ,,Profesionalizarea carierei didactice – PROF”, organizate de Casa Corpului Didactic Ilfov ( Bucureşti-Ilfov), în parteneriat cu Ministerul Educației.
Sesiunile de formare și activitățile din cadrul atelierelor de lucru sunt susținute atît de experți – membri ai echipei ME și ai partenerilor – universitari și preuniversitari – cât și de cadre didactice din cadrul Bazelor de practică pedagogică (BPP), profesori care predau discipline psihopedagogice și / sau metodice în cadrul liceelor cu profil pedagogic.
În data de 15.12.2022, activitatea se va desfășura în format blended-learning: față în față la Colegiul Național ,,Elena Cuza”, Str Peștera Scărișoara Nr. 1, Sector 6, București, și online sincron pe platforma MEET a Casei Corpului Didactic Ilfov , partener în cadrul proiectului PROF .
Succes participanților!
Colegiul Național „Elena Cuza”- Bază de practică pedagogică
Proiectul necompetitiv sistemic al Ministerului Educației, POCU/904/6/25, cod SMIS 146587 || Profesionalizarea carierei didactice – PROF
Ministerul Educației, în calitate de beneficiar, implementează, în parteneriat, proiectul necompetitiv sistemic POCU/904/6/25, cod SMIS 146587 – Profesionalizarea carierei didactice – PROF, în conformitate cu precizările din Contractul de finanțare nr. 32811/31.03.2021.
Obiectivul general – Asigurarea mentoratului profesional pe durata întregii cariere didactice, în sistemul de învățământ preuniversitar, prin crearea unui sistem național coerent și fiabil de formare profesională și de dezvoltare a competenței didactice, ca formare psihopedagogică, necesare ocupării și exercitării unei funcții didactice precum și obținerii performanței pedagogice în învățământul preuniversitar din România, în activitatea de predare/formare și în activitatea de management educațional, în contextul procesului global de digitalizare a sistemelor de educație.
Site-ul proiectului PROF: https://grants.ulbsibiu.ro/prof-mentorat/
Link-ul proiectului PROF – Ministerul Educației: https://www.edu.ro/PROF
Link-ul proiectului PROF – Partener CCD Ilfov – https://ccdilfov.ro/profesionalizarea-carierei-didactice-prof/
Actualizare – 25 iulie 2022
În contextul implementării proiectului necompetitiv sistemic-POCU/904/6/25/Operațiune compozita OS 6.5, 6.6 , cod SMIS 146587 – Profesionalizarea carierei didactice-PROF, în care Ministerul Educației este beneficiar, în cadrul activității A2.1 Elaborarea/revizuirea cadrului normativ care să permită organizarea și funcționarea mentoratului de carieră didactică, ca mecanism instituțional în învățământul preuniversitar din România, Subactivitatea A5.1. Crearea cadrului necesar operaționalizarii mecanismului institutional al mentoratului de cariera didactica în învățământul preuniversitar, la nivelul Centrului Național de Mentorat al Carierei Didactice și Subactivitatea A5.4. Crearea cadrului necesar operaționalizarii mecanismului institutional al mentoratului de cariera didactica, la nivelul rețelei de scoli de aplicație care funcționeaza în sistem de consorțiu scolar în cadrul Bazelor de practica pedagogica – BPP, au fost elaborate următoarelor documente:
1. Ordin nr. 4223 din 6.07.2022 privind organizarea și desfășurarea activităților de suport didactic și metodic precum și a celor de mentorat didactic în unitățile de învățământ componente ale bazelor de practică pedagogică în anul școlar 2022-2023, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 725 din 19.07.2022, Partea I;
Prezentul ordin reglementează organizarea și desfășurarea activităților de suport didactic și metodic precum și a celor de mentorat didactic în cadrul bazelor de practică pedagogică-BPP, organizate cf. OMEC nr. 3654 din 12.04.2021, în contextul implementării proiectului necompetitiv sistemic-POCU/904/6/25/Operațiune compozita OS 6.5, 6.6 , cod SMIS 146587 – Profesionalizarea carierei didactice-PROF, în care Ministerul Educației este beneficiar.
2. Ordin nr. 4224 din 6.07.2022 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind asigurarea calității programelor pentru dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și de acumulare a creditelor profesionale transferabile, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 722 din 19.07.2022, Partea I.
Începând cu data intrării în vigoare a metodologiei-cadru aprobate prin OME nr. 4224 din 6.07.2022, se abrogă Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5564/2011 privind aprobarea Metodologiei de acreditare și evaluare periodică a furnizorilor de formare continuă și a programelor de formare oferite de aceștia, cu modificările și completările ulterioare, și legislația emergentă sau conexă.
Metodologia-cadru privind asigurarea calității programelor pentru dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și de acumulare a creditelor profesionale transferabile, aprobată prin OME nr. 4224/6.07.2022 reglementează procesul de asigurare a calității programelor pentru dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și de acumulare a creditelor profesionale transferabile.
Conform prezentei metodologii – cadru, dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar se fundamentează pe standardele profesionale pentru profesia didactică, pe standardele de calitate şi pe competențele profesionale, adecvat rolurilor didactice.
În funcție de tipul de competențe dezvoltate, de abilități și deprinderi, de raportarea la domeniul de specializare corespunzător funcției didactice ocupate și de modalitatea de validare calitativă, documentul conține reglementări privind următoarele tipuri de programe pentru dezvoltare profesională continuă:
1) Programe pentru dezvoltare profesională continuă acreditate – programe acreditate constituie forme ale dezvoltării profesionale continue a personalului didactic din învățământul preuniversitar, în domeniul de specializare corespunzător funcției didactice ocupate sau în domeniul psihopedagogic și metodic pentru evoluția în cariera didactică și management educațional strategic;
2) Programe pentru dezvoltare profesională continuă complementare – programe complementare constituie forme ale dezvoltării profesionale continue a personalului didactic din învățământul preuniversitar, în domenii complementare specializării;
3) Programe pentru dezvoltare personală și abilitare funcțională – programe pentru abilitare funcțională constituie forme ale dezvoltării personale a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, în sensul dezvoltării abilităților și deprinderilor în domenii conexe domeniului educațional dar care asigură suport pentru autonomia pedagogică și pentru dezvoltarea comportamentelor sociale adecvate.
Alte informații utile sunt disponibile în ordinele de ministru anexate.
Anexa_OME_nr_4224_6.07.2022_Metodologie_programe_formare_in cariera_didactica
Anexa_1_la_Metodologie_OME_nr_4224_6.07.2022_Acreditare
Anexa_2_la_Metodologie_OME_nr4224_6.07.2022_Implementare
Anexa_3_la_Metodologie_OME_nr_4224_6.07.2022_Certificare
Anexa_4_la_Metodologie_OME_nr4224_6.07.2022_Comunicare
Actualizare – 13 SEPTEMBRIE 2022
ORDIN_NR._3654 – privind înființarea , organizarea și funcționarea bazelor de practică pedagogică