ȘCOALA CARE FORMEAZĂ COMPETENȚE DIGITALE – proiect Erasmus+ ”GAMES FOR ACTIVE LEARNING”
- Publicat de CNEC
- Publicat in Activități, Avizier
În săptămâna 11- 15 mai 2022, a avut loc cea de a patra mobilitate în cadrul parteneriatului strategic în domeniul educației GAMES FOR ACTIVE LEARNING, https://gamesforactivelearning.com/ , un proiect coordonat de școala noastră și finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+.
O echipă formată din patru cadre didactice de la Colegiul Național „Elena Cuza” a participat la un atelier de formare susținut de profesorii de la școala parteneră din Graz, Austria, NEUE MITTELSCHULE DER PÄDAGOGISCHEN HOCHSCHULE STEIERMARK.
În cadrul acestui atelier, profesorii noștri au avut ocazia de a participa la numeroase activități realizate în aer liber, alături de elevii austrieci. Surprinzător a fost să descoperim atitudinea relaxată, pozitivă și entuziastă atât a profesorilor cât și a elevilor din școala parteneră. O școală în care lumea zâmbește și este dornică să ajute.
Ce ne-a mirat este faptul că, fiind o școală în care mulți dintre elevi nu vorbeau foarte bine limba germană, fiind emigranți, la clasă beneficiau de tot sprijinul . Trei profesori predau la ora de matematică, astfel încât, să poată identifica toate lacunele elevilor și să îi poată ajuta.
De ce considerăm că elevii din această școală sunt extrem de norocoși? Pentru că sunt fericiții posesori ai unui studio de radio și de televiziune https://radioigel.at/. , în care lucrează și creează videoclipuri, interviuri, podcast-uri . În cadrul acestui studio experții în media sprijină profesorii și elevii să prezinte informații într-un mod profesionist sub formă de reportaj TV sau emisiune radio. Astfel, elevii din școala parteneră din Austria dobândesc competențe digitale și de media încă de la cele mai mici vârste, devenind apți să utilizeze și să producă independent conținut media ( radio, televiziune, digital ) și film.
Vă puteți imagina că era una dintre activitățile extrem de iubite de către toți elevii și așa ni s-a părut și nouă, adulților. În acel studio, două dintre cele mai performante camere erau mânuite de colegele noastre, în urma explicațiilor extrem de calme și de relaxate primite de la profesioniști. Cu căștile pe urechi, colegele noastre zâmbeau emoționate , precum niște copii care au primit jucării noi. În fața micuței eleve de 10 ani care ne-a luat interviul aveam emoții , iar vocea ne tremura (interviurile pot fi urmărite aici https://radioigel.at/goal/ ).
Acest studio ar trebui să se găsească în toate școlile din România pentru a le oferi aceeași șansă copiilor noștri, pentru a crea de timpuriu competențe pe care viitorul adult să le poată folosi cu ușurință!