O experiență memorabilă pentru elevii Colegiului Național „Elena Cuza” în cadrul proiectului Erasmus+ ”GAMES FOR ACTIVE LEARNING”

Games Nico 2

 

În perioada 8 – 12 iunie , elevii Colegiului Național „Elena Cuza” din București au participat la o activitate de învățare organizată în cadrul  parteneriatului strategic în domeniul educației GAMES FOR  ACTIVE LEARNING, https://gamesforactivelearning.com/ ,  un proiect coordonat de școala noastră și finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+.

O echipă formată din 14 elevi români, însoțiți de 4 cadre didactice, a participat, alături de elevii din Austria și din Cipru la activitatea susținută de profesorii din Grecia, de la școala 39th Primary School of Patra ,  o școală mică, dar cochetă și primitoare, răsfățată de îmbrățișarea munților și de briza mării.

Timp de cinci zile, elevii noștri au trăit experiențe unice: au învățat dansuri grecești de la elevii din Grecia, au participat la  jocuri de rol și competiții sportive, la lecții de istorie despre obiceiurile și cultura grecilor, au învățat alfabetul grecesc și cuvinte în limba greacă, au lucrat în echipe mixte , internaționale , împreună cu elevii din Austria, Cipru și Grecia, folosind jocul ca metodă de învățare activă.

Ușurința cu care elevii au depășit barierele proprii, au ieșit din zona de confort și au început să relaționeze și să comunice în limba engleză, a fost surprinzătoare, iar jocul i-a unit. Nu a contat nimic altceva, decât bucuria de a fi împreună și dorința de a descoperi cât mai multe lucruri despre noul prieten. Au avut astfel ocazia să descopere asemănări și deosebiri între România, Austria, Cipru și Grecia. Diversitatea i-a motivat pe copii să lege preietenii. Au  schimbat adrese de e-mail, numere de telefon cu elevii din școlile partenere.

În fiecare dimineață așteptau cu emoție să ajungă la școala din Grecia, să își revadă prietenii și să se joace din nou : „Oare ce vom face azi, doamna? ” era prima întrebare a zilei. Iar elevii din Grecia ne așteptau de fiecare dată nerăbdători în fața școlii, dornici să ne arate cât mai multe lucruri.

A fost emoționant să vezi cum, o școală întreagă (elevi, profesori, personal, dar și părinți și comunitate locală), ne primește cu căldură și face totul posibil pentru ca noi, oaspeții, să ne simțim excelent, de parcă am fi fost vedete.  Totul a fost perfect.  „Doamna, noi nu mai vrem să plecăm ! ” auzeam de mai multe ori, zilnic.

Privind în ansamblu, proiectul Erasmus i-a ajutat pe elevii noștri și pe cei din școlile partenere să își lărgească orizonturile, să părăsească sala de clasă , din școala , din cartierul, orașul și țara lor și să realizeze că dincolo de acestea, există diverse oportunități, contribuind astfel la consolidarea identității europene, precum și la promovarea cetățeniei active.

Din păcate, proiectul nostru se finalizează anul acesta, dar  proiecte Erasmus, care să ofere profesorilor și elevilor astfel de oportunități de dezvoltare  , ar trebui să existe cât mai multe în fiecare școală din România.

„O experiență extraordinară! Ne am bucurat foarte mult pentru această oportunitate de a întâlni copii din alte țări, de a putea învăța din experiențele lor culturale și a construi echipe de lucru . Fiul nostru s-a simțiți minunat, a legat prietenii cu mulți copii din Grecia, Austria sau Cipru și sperăm la cât mai multe proiecte din această categorie! Mulțumim pentru organizarea impecabilă și momentele de neuitat!” ( părinte)

„A fost o experiență extraordinară. M-am distrat foarte mult jucând baschet cu copiii care studiau acolo. Erau o comunitate foarte primitoare. Am ascultat și câteva cântece grecești. O experiență fantastică. Sper că voi avea șansa să-i revăd pe toți și orașul Patras.” (C.E., 12 ani)

„After coming to Romania , I was left with many pleasant memories that I shared with my loved ones.  I did not imagine that I would play baketball with the Greeks and that I would compete in such an important stadium like Ancient Olympia. I also talked a lot with other children , discovering their school and a lot of other things.” (B. R. , 12 ani)

„Experiența mea în Grecia a fost unică . Mi- a plăcut să îmi fac noi prieteni și să mă distrez alături de colegii mei . Doamnele au fost foarte grijulii cu noi să nu pățim nimic sau să nu ne lipsească nimic . Aș mai repeta această  experiență în orice zi ,la orice oră . ️” (S.A , 12 ani)

„Experiența mea în Grecia a fost una de neuitat, în care am avut multe surprize plăcute. Am participat la activități interactive cu copiii din Grecia, Cipru și Austria. De exemplu, am jucat baschet și am avut ocazia de a învăța alfabetul grecesc. A fost o experiență nouă, dar una care m-a marcat pe viață. Mi-ar plăcea să mai particip la astfel de proiecte. ” ( T. M. , 13 ani)

„Această experiență oferită de proiectul Erasmus a fost un vis trăit cu ochii deschiși, o experiență fantastică plină de amintiri de neuitat. Am legat prietenii, am învățat lucruri noi și am vizitat locuri minunate. Mulțumesc mult pentru această oportunitate!” (C.E. , 13 ani)

 

 

Blog Attachment

Lasa-ne un comentariu