Proiectul Erasmus+ „Capitala Participării Tinerilor în București ” – Învățăm să devenim cetățeni responsabili

parl europ

Elevii clasei a 12- a F de la specializarea matematică-informatică intensiv informatică din cadrul Colegiului Național „Elena Cuza”, sub îndrumarea doamnei profesor Georgiana Ravici, au participat la proiectul Erasmus+ nr. 2022-3-RO01-KA154-YOU-000096255, cu titlul „Capitala Participării Tinerilor în București ”, inițiat și coordonat de Andreea Osman. În cadrul acestui proiect s-au derulat mai multe activități, în lunile iunie, iulie, august și octombrie 2023. În luna iunie, elevii au vizitat Camera Deputaților din cadrul Parlamentului României, unde, sub coordonarea doamnei deputat Oana Țoiu, tinerii au fost parlamentari pentru câteva ore.

 

Activitățile din luna august s-au materializat prin vizitarea orașului Bruxelles, capitala Belgiei, unde tinerii au vizitat mai multe obiective care au un rol important la nivel european. Au aflat despre țările care alcătuiesc Uniunea Europeană și modul în care acestea sunt organizate. Au vizitat sediului Parlamentului European, locul în care parlamentarii europeni se intâlnesc pentru a dezbate diferite legi care influențează țările europene, inclusiv România. La Parlamentarium, în cadrul unui joc de rol, tinerii au fost membri ai unor partide diferite, au dezbătut legi, au propus și susținut amendamente în comisiile de lucru sau în plen.Toate aceste activități i-au ajutat pe tinerii de liceu să-și îmbunătățească competențele de analiză, gândire critică, exprimare și susținerea unor idei în public, să acumuleze informații despre istoria și așezarea geografică a fiecărui stat din cele 27 state membre care alcătuiesc Uniunea Europeană.
Tot la Bruxelles, în cadrul proiectului, elevii au participat la activități de dezvoltare personală și ateliere despre bullying , care au avut scopul de a-i ajuta să se cunoască mai bine, să învețe că este important să-și respecte colegii și oamenii din comunitate.https://www.youtube.com/watch?v=sEj9m-XhWdQ )

Ultima activitate de vizitare a unei instituții publice a fost organizată în data de 30 octombrie 2023, când tinerii au mers la primaria sectorului 2 și s-au întâlnit cu domnul primar Radu Morariu. Aceasta activitate i-a ajutat pe tineri să înțeleagă cum functionează o primărie, ce sarcini are primarul, ce rol are consiliul local și modul în care acesta este alcătuit. Toate aceste informații ii vor ajuta pe tinerii care au 18 ani sa fie mult mai responsabili la primul lor vot.

Proiectul Erasmus+ a fost o etapă importantă în viața elevilor clasei a XII- a F și a școlii. Elevii realizat o broșură a proiectului și mai multe podcasturi, în care vorbeasc despre ce a însemnat proiectul pentru ei. Prin intermediul acestui proiect vor merge mai departe, la facultate și în viață, mult mai informați în legătură cu viața politică, cu modul în care se constituie consiliul local, rolul acestuia, cum se propune și voteaza o lege. Podcasturile pot fi urmarite la urmatorul link: https://youtu.be/7sntvRuWxLs?si=wWib0sgWz7ZJl5XA
În cadrul programului național „Școala altfel”, în săptămâna 9-13 octombrie 2023, elevii au coordonat un eveniment de tip Erasmus Day , în cadrul căruia au diseminat activitățile proiectului și au prezentat brosura realizată, colegilor de la clasele a XI-a și a XII- a.

Proiectele Erasmus + sunt utile elevilor de liceu și reprezintă o formă de educație non-formală , care le permite să se dezvolte foarte mult pe plan personal. Activitățile din țară și din afara țării reprezintă o oportunitate de a cunoaște obiceiurile și cultura altor țări, de a-și îmbunătăți competențele lingvistice și digitale.

 

 

 

 

 

 

Blog Attachment

Lasa-ne un comentariu