NATO Challenge

1

 

NATO Challenge

Securitatea în viața noastră de zi cu zi reprezintă un element important pentru bunăstarea noastră. Scopul NATO este de a garanta libertatea și securitatea membrilor săi prin mijloace politice și militare.

Consiliul Atlanticului de Nord (NAC) este principalul organism de luare a deciziilor din cadrul NATO. Fiecare stat membru deține un loc în cadrul NAC.
Consiliul se întrunește cel puțin o dată pe săptămână sau ori de câte ori este necesar, la diferite niveluri. Consiliul este prezidat de către Secretarul General, care ajută membrii să ajungă la un acord în privința aspectelor cheie.

Pentru a celebra aniversarea a 70 de ani de la înființarea Alianței Nord Atlantice, Comandamentul de Divizie Sud-Est a organizat competiția “NATO Challenge” pe teme de securitate mondială. Acest proiect a deschis ochii elevilor liceului nostru, cât și celor din Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” și Colegiul Național Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova, spre o nouă perspectivă legată de NATO și de importanța acestei alianțe în țara noastră,

La ora 10:30, în data de 03.04.2019 am intrat in sala Consiliului Atlanticului de Nord, fiecare dintre noi reprezentând câte un stat, fiind îmbrăcați formal și având diplomația “în buzunar”. După trei săptămâni de pregătiri intense, rolul de amabasadori ni se potrivea ca o mănușă. Imnul NATO a trezit în sufletele noastre determinarea și dorința de a ajunge la cel mai benefic consens pentru criza cu care ne confruntam. Și așa competiția a început!

Secretarul general ne-a pus în temă cu problema pe care trebuia să o rezolvăm, iar emoțiile pe care le simțeam s-au transformat în atenție și implicare. Pentru câteva ore noi nu am fost simpli elevi, ci membri NAC, ambasadori ale căror opinii contau. Nimic nu poate întrece sentimentul pe care l-am avut stând la masa consiliului, înconjurată de colegii mei care arătau remarcabil și de mentorii noștrii care ne susțineau la fiecare pas. În momentul acela am realizat cât de importante sunt aceste consilii și organizații în menținerea ordinii de zi cu zi, și că, de fapt, există posibilitatea ca în viitor unii dintre noi să se afle din nou la acea masă, confruntandu-ne cu probleme reale.

Experiența NATO este una de neuitat, iar în ciuda fricii cu care m-am înscris în acest proiect, nefiind sigură pe abilitățile mele, am ajuns să îmi doresc să retrăiesc din nou această provocare. Am descoperit o nouă latură a mea, încredere pe care nu credeam că o să o am vreodată. Pe lângă asta, am avut ocazia să întâlnesc o mulțime de oameni minunați, atât colegii din celelalte licee, cât și mentorii care au avut grijă de prestația noastră în acest concurs și care ne-au îndrumat și ajutat în permanență.

A fost o onoare pentru mine să particip în acest proiect și să reprezint Slovenia.

Andreea Moise- clasa a XI-a B

Cităm de pe pagina de facebook a Headquarters Multinational Division South East: HQ MNDSE :

” 🇷🇴 Competiția „NATO Challenge” pe teme de securitate mondială, organizată de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est la aniversarea a 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, a adus laolaltă elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, Colegiul Național „Elena Cuza” din București și Colegiul Național Militar Tudor Vladimirescu” Craiova. Cei 29 de elevi, fiecare reprezentând câte o țară NATO, au avut de dezbătut o situație de criză și de luat o decizie comună. Premiile concursului au fost înmânate de Șeful Statului Major al Apărării, General Nicolae Ionel Ciucă. NATO este la fel de importantă pentru securitatea globală ca întotdeauna.”

https://www.facebook.com/Colegiul-Na%C8%9Bional-Elena-Cuza-Bucure%C5%9Fti-162147744468653/?modal=admin_todo_tour

Blog Attachment