Lansare de carte

lansare carte

Lansare de carte: Evanescență de Adrian Costache

În 9 martie 2018, amfiteatrul liceului devenise neîncăpător pentru elevii interesați să participe la o lansare de carte și o întâlnire cu scriitorul Adrian Costache.

Cartea Evanescență de Adrian Costache este subintitulată – destul de ciudat – „un roman fără acțiune”, dar tocmai pe asta mizează autorul pentru a ne stârni curiozitatea. Câți dintre noi putem afirma că am mai citit un astfel de roman? Totuși cartea nu este lipsită de esență epică, iar acțiunea o regăsim compusă din amintirile personajului principal.

Domnul Adrian Costache a fost o prezență surprinzătoare. Nu înțelegeți greșit! Toată lumea din sală știa că vine un scriitor, dar nimeni nu știa cum este el ca persoană. Ne-a vorbit cu căldură, cu sinceritate despre cărțile lui și a răspuns bucuros la toate întrebările copiilor curioși, fără să pară plictisit sau agasat de ele. Bineînțeles că în centrul discuției a fost Evanescență. După spusele autorului, unele părți din cartea sa pot fi apropiate de… fizica cuantică, de proza fantastică „La țigănci” a lui Eliade și de unele cărți ale lui Gabriel Garcia Marquez, dar mai ales: ,,Am mizat pe amintiri, pe reflectarea asupra timpului atât de efemer ce se scurge ca nisipul printre degetele noastre”. Interesantă alăturare într-o carte pe tema bătrâneții, protagonistul fiind un pensionar de 74 ani pe nume Pascal…

Ceea ce a surprins pe mulți a fost faptul că și scriitorul a pus întrebări publicului. Ne-a întrebat cum ni se pare cartea, pe ce credem că a mizat autorul când a scris-o. De aceea ne-a citit începutul și finalul romanului, spunând cu o fină ironie: ,,Ca să vă familiarizez puțin cu această creație, vă voi citi – cum fac toți maturii din ziua de astăzi – ÎNCEPUTUL și FINALUL.”

După citirea textului, discuția a luat o turnură interesantă pornind de la fraza din carte: „Învață să nu îmbătrânești niciodată”. Scriitorul a afirmat: „Ceea ce vă dau eu de înțeles este că unii oameni aleg ca viața să îi trăiască pe ei, deoarece a te responsabiliza este greu în, a depune efort pentru un țel ales, dar mai sunt și unii oameni care încă trăiesc viața. Voi ce alegeți?”

Apoi întrebările liceenilor au curs cu naturalețe, provocând răspunsuri interesante și lămuritoare despre începuturile literare ale scriitorului, despre actul de creație, despre cenzura din perioada comunistă.

Așa că întâlnirea cu autorul Adrian Costache a fost un eveniment plăcut, de unde toți cei din sală au avut de câștigat.

 

de Alexandra Peliu, clasa a XI-a A

Profesor: Marilena Lascăr

 

Lasa-ne un comentariu